Duurzame vis

Dankzij het MSC- en ASC-keurmerk weten we zeker dat vis op een duurzame manier gevangen of gekweekt werd. Om de duurzaamheid van onze eigenmerkproducten te verzekeren en te versterken, werken we daarnaast ook samen met onafhankelijke onderzoekers (ILVO).

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 31/07/2024

Duurzame wilde vis

We willen de biodiversiteit en de natuurlijke rijkdom van de zee beschermen. Dit doen we door 3 basisprincipes te volgen:

  1. Duurzame visbestanden: we verkopen geen overbeviste of bedreigde vissoorten.
  2. Impact op het overige zeeleven maximaal beperken: onze leveranciers gebruiken geen vangstmethoden die de bodem beschadigen of die leiden tot te hoge bijvangsten.
  3. Effectief visserijbeheer: we werken samen met visserijen die een goed en verantwoord visserijbeheer hebben.
Logo MSC

Colruyt Group kiest de Marine Stewardship Council-standaard (MSC) voor alle vissoorten waarvoor die beschikbaar is. MSC is een internationale en solide certificatie die de bovenstaande drie basisprincipes respecteert en die gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. MSC zorgt onder meer voor de beoordeling van de visserijen, de verificatie met onafhankelijke audits, en de traceerbaarheid van alle aangeboden vis. MSC-gecertificeerde producten dragen het MSC-label op de verpakking.

Als de MSC-certificatie niet beschikbaar is voor bepaalde vissoorten, dan laten we een onafhankelijke evaluatie uitvoeren door ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek). Daarbij worden dezelfde drie basisprincipes toegepast. Voor tonijn in conserven die nog niet MSC-gecertificeerd is, moeten onze leveranciers lid zijn van ISSF (International Seafood Sustainability Foundation)

icon-lobster.png
99,5 %

van de wilde vis, schaal- en schelpdieren van onze eigen merken was in 2023 gecertificeerd met MSC of geverifieerd door ILVO of ISSF

Beste supermarkt voor verse vis

De Marine Stewardship Council reikt jaarlijks de ‘Duurzame Vis Awards’ uit om unieke duurzaamheidsprestaties binnen de Belgische visserijsector onder de aandacht te brengen. In 2023 sleepte Colruyt Group de award voor ‘Beste supermarkt voor verse vis’ in de wacht voor het duurzame visaanbod in onze winkels.

Colruyt Group wint MSC Duurzame Vis Award

Duurzame gekweekte vis met ASC-label

Alle kweekvisserijen die aan ons leveren, engageren zich om vis, schaal- en schelpdieren op een verantwoorde wijze te kweken. Dat doen ze onder meer door:

  • Ecosystemen in stand te houden en de milieu-impact te minimaliseren.
  • Watervervuiling te vermijden.
  • Duurzaam visvoeder te gebruiken.
  • Strikte normen toe te passen voor antibiotica en andere medicatie. Het gebruik van antibiotica wordt beperkt tot noodgevallen en in sommige gevallen zelfs volledig verboden (bijv. bij gekweekte scampi’s).
  • Correcte werkregels te respecteren, en goed toe te zien op de sociale omstandigheden in de kwekerijen.
Logo ASC

Colruyt Group kiest voor de Aquaculture Stewardship Council-standaard (ASC) voor alle vis-, schaal- en schelpdiersoorten waarvoor die beschikbaar is. ASC is een internationale en solide certificatie die heel strikte duurzame basisprincipes respecteert, zowel op vlak van milieu als sociale verantwoordelijkheid. ASC zorgt onder meer voor de beoordeling van viskwekerijen, de verificatie met onafhankelijke audits, en de traceerbaarheid van alle aangeboden vis. ASC-gecertificeerde producten dragen het ASC-label op de verpakking.

icon_fish.png
99,1 %

van de gekweekte vis, schaal- en schelpdieren van onze eigen merken was in 2023 gecertificeerd met ASC of BIO

Duurzame gekweekte vis met bio-label

Logo EU Biolabel

Naast ASC, biedt Colruyt Group ook gekweekte vissoorten aan met het Europese bio-label. Dit garandeert dat ze biologisch gekweekt zijn. De normen zijn wettelijk bepaald door de Europese Unie en worden doorheen de keten getoetst met onafhankelijke controles.

Wat betekent het EU-bio-label in de praktijk?

  • De vissen krijgen biologisch voeder (zonder ggo’s).
  • Ze krijgen meer bewegingsruimte in het water (lagere visdensiteit dan bij conventionele kweekvis).
  • De kweker gebruikt bij voorkeur natuurlijke behandelingen.
  • Het is verboden om kleurstoffen te gebruiken.
  • Via een continue milieumonitoring wordt de milieu-impact tot een minimum beperkt.     
Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap